Plaza Koti

magazine

Finland

​03/2017

 

 

 

Interview in Turun Sanomat

 

Muuta kuin massatauluja

SISUSTA | Anu Välilä | 14.4.2017 6:00

[Asukas kertoo nähneensä tauluja Olga Viljasen Facebook-sivuilla ja ihastui niihin niin, että tilasi taulun. Asukkaat antoivat taulun koon, mutta muuten Viljasella oli vapaat kädet toteuttaa taulu. – Kodin sisustus ja värimaailma on neutraali, joten kaikki värit sopivat siihen. Valitsin omia lempivärejäni, sinistä ja turkoosia, joita on helppo yhdistää sisustuksessa olevan harmaan, valkoisen ja mustan kanssa, Olga Viljanen kertoo. Kuva: TS/Ari-Matti Ruuska.]
Asukas kertoo nähneensä tauluja Olga Viljasen Facebook-sivuilla ja ihastui niihin niin, että tilasi taulun. Asukkaat antoivat taulun koon, mutta muuten Viljasella oli vapaat kädet toteuttaa taulu. – Kodin sisustus ja värimaailma on neutraali, joten kaikki värit sopivat siihen. Valitsin omia lempivärejäni, sinistä ja turkoosia, joita on helppo yhdistää sisustuksessa olevan harmaan, valkoisen ja mustan kanssa, Olga Viljanen kertoo. Kuva: TS/Ari-Matti Ruuska.

Taiteella sisustaminen yleistyy. Jos tarjonnasta ei löydy mieluisaa, taulun voi myös teettää. Olga Viljanen maalaa abstrakteja sisustustauluja asiakkaiden toiveiden mukaan.

Raisiolainen Olga Viljanen maalaa tilauksesta uniikkeja sisustustauluja.
Idea omaan Color Mood Art -yritykseen syntyi, kun Viljanen halusi sisustaa omaa kotia. Hän otti yhteyttä sisustussuunnittelijaan, joka pystyi tarjoamaan kodin sisustukseen kaiken muun paitsi taidetta.
– Selvitin asiaa laajemmin, mutta kukaan ei pystynyt tarjoamaan sitä, mitä tarvitsin. Joillakin oli tarjolla printtejä, mutta kenelläkään ei ollut oikeaa taidetta. Kaupoistakin löytyi vain persoonattomia massatauluja, Viljanen muistelee.

Viljanen maalaa akryyliväreillä abstrakteja teoksia, jotka syntyvät yhteistyössä asiakkaan kanssa. Ensin Viljanen tutustuu asiakkaaseen, hänen toiveisiinsa ja kotiinsa. Viljanen alkaa ideoida taulua valokuvien perusteella. Hän pyrkii aina myös käymään kodissa, jotta hän näkee todelliset valot, värit ja tunnelman.
– Tila voi näyttää ihan eriltä livenä kuin kuvissa. Moni myös tykkää siitä, että palvelu tulee kotiin.

”Asiakkaita myös viehättää ajatus, että taulu on tehty juuri heitä varten ja he ovat saaneet olla mukana ideoimassa teosta.”

Viljanen maalaa ensin pari pientä näytetaulua, joita käydään läpi asiakkaan kanssa. Varsinaisen teoksen maalaus alkaa, kun asiakas hyväksyy suunnitelman. Työ valmistuu noin kolmessa viikossa.
– Kyse ei ole trendeistä vaan asiakkaan tehtävä on kuunnella omaa sydäntä ja kertoa rohkeasti, mistä hän pitää. Asiakas voi vaikuttaa taulun kokoon, värimaailmaan ja struktuuriin, mutta ei yksityiskohtiin. Lopputulos, taide, on kokonaan minun näkemykseni ja luomukseni.

Viljanen on tehnyt tauluja lähinnä yksityisiin koteihin. Suurin osa hakee olohuoneeseen katseenvangitsijaa. Kaikilla ei kuitenkaan ole aikaa etsiä teoksia eikä välttämättä edes näkemystä, minkälainen taide sopii omaan kotiin.
– Ihmiset eivät halua ostaa kaikkea kaupasta valmiina vaan kodista halutaan tehdä omannäköinen. Asiakkaita myös viehättää ajatus, että taulu on tehty juuri heitä varten ja he ovat saaneet olla mukana ideoimassa teosta, Viljanen sanoo.

Taulun lisäksi asiakkaat saavat kaupan päälle sisustusvinkkejä ja -ideoita. Viljasen on tarkoitus laajentaa konseptia.
– Haluan suunnitella myös tekstiilikuoseja, elementtejä, jotka tukevat toisiaan, Viljanen suunnittelee.